Yannick Michiels over sprint oriëntering in Harderwijk

In aanloop naar de Cityrun 2014 in Harderwijk vroegen we Yannick Michiels, 7e op de sprint tijdens de Wereld Kampioenschappen 2014, naar zijn ervaringen in Harderwijk.

Yannick Michiels
Yannick Michiels tijdens de sprint selectie in Harderwijk

“Reeds 2x liep ik in Harderwijk, zowel in de binnenstad (De Veste) als in de buitenwijk (Stadsweiden). Op beide gedeeltes vind je verschillende technische zones terug in combinatie met smalle stegen, parkjes en speelpleinen. Dit vraagt aan de loper dan ook de opperste concentratie om zich zo snel mogelijk van controlepunt tot controlepunt te begeven. In de binnenstad zijn de routekeuzes meer uitgesproken en is het aan de loper vooral de kwestie om zo snel mogelijk keuzes te maken en geen steegje voorbij te lopen. De baanlegger zal er voor zorgen dat de controlepunten steeds in hoekjes staan en ze niet onmiddellijk zichtbaar zijn bij het inlopen van bijvoorbeeld een parkje. De loper bereid zich dan ook best voor aan welk object hij zich mag verwachten; staat het controlepunt aan het uiteinde van een haag, muurtje of naast een monument? Al deze kleine factoren zijn belangrijk bij een sprint waar elke seconde telt.

In het gedeelte Stadsweiden zijn de technische aspecten nog wat groter. De smalle doorgangen tussen de verschillende huizen zijn zeer moeilijk zichtbaar. Routekeuzes zijn vaak complex in dit gedeelte en vragen opperste concentratie van de loper. Hier vind je ook veel aanplantingen terug (waar men niet mag doorlopen) en vaak staan de controlepunten aan de andere zijde van waaruit jij komt gelopen. Snelle rechts of links keuzes zijn cruciaal in dit geval. Toch zijn er ook momenten waar je lekker kan doorlopen en is het een kwestie van al vooruit te plannen (hoe loop ik naar de volgende controlepunten?). Maar geniet vooral van het oriënteren in deze mooie stad, je komt immers op unieke plaatsen die je normaal nooit te zien krijgt! Succes!”

Inschrijven kan tot dinsdag 4 november (19.00 uur). Tot ziens op 9 november in Harderwijk!

Wedstrijddetails (.pdf)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.