Afstanden NK sprint (NC4) – De Veste, Harderwijk

Zondag 23 juni organiseert MINOR het Nederlands Kampioenschap sprint, tevens 4e Nationale
competitie wedstrijd, op De Veste in Harderwijk (wedstrijddetails, inschrijven).

In het algemeen worden de wedstrijdafstanden aangeduid als de afstand tussen de posten hemelsbreed gemeten. Voor een sprint wedstrijd is deze afstand een minder goede aanduiding, omdat deze discipline vaak in stedelijke omgeving wordt gelopen met onpasseerbare gebouwen en bijvoorbeeldplantsoenen, hekken en muren die men niet mag passeren. Volgens de meest recente Competition rules for foot orienteering van de International Orienteering Federation (IOF) moet de afstand worden aangeduid als de kortst mogelijke afstand:

“16.3 The course lengths shall be given as the length of the straight line from the start via the controls to the finish deviating for, and only for, physically impassable obstructions (high fences, lakes, impassable cliffs etc.), prohibited areas and marked routes.”

Het wedstrijdreglement van de NOLB geeft richtafstanden en winnaarstijden voor onder andere de sprint discipline binnen het oriënteren. De aangeduide afstanden van het NK sprint 2013 betreffen de kortst mogelijke afstand en zijn daarom langer dan voorgeschreven afstand. Afstanden en uitslagen van voorgaande jaren zijn vergeleken. Bij de het plannen van de routes is hiermee rekening gehouden om winnaarstijden – min of meer – conform het reglement te laten zijn. Ter verduidelijking een tabel per route met daarin de afstanden van het NK sprint 2013 hemelsbreed, de voorgeschreven afstand (ter referentie) en de kortst mogelijke afstand.

 

Tabel afstanden NK sprint 2013

 

Samenvattend: de lopers merken niets van deze verandering, maar geeft de aangeduide kortst mogelijke afstand hen een betere indruk van de te lopen afstand.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.