Open Nordic Baltic Deaf Orienteering Championships 2022

In augustus reisde MINOR-lid Ton Vlasveld af naar Finland om deel te nemen aan de Open Nordic Baltic Deaf Orienteering Championships 2022. Voor dove orienteringslopers uit de Noordelijke en Baltische landen het belangrijkste evenement van het jaar.

Het open kampioenschap vond plaats nabij het Olympisch trainingscentrum van Pajulahti, zo’n 120 km ten noorden van Helsinki. De officiële landen voor het open kampioenschap zijn Finland, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Litouwen Estland en Letland. Maar in totaal namen er lopers uit 11 verschillende landen deel aan de wedstrijden. 

In de bossen van het Finse achterland, gekenmerkt door het geaccidenteerde terrein met open heuveltoppen en soms dicht begroeide dalen, werd er gestreden om de prijzen in de disciplines sprint, middle distance en long distance. 

Ton had zich ingeschreven in de categorie H40, want de afstanden in zijn categorie, H50, waren naar zijn mening aan de korte kant. Op de long distance wist Ton een mooie 2e plaats te behalen. “Het terrein was prachtig, maar ook fysiek uitdagend” reflecteert hij na afloop. 

Ton Vlasveld tijdens Open Nordic Baltic Deaf Orienteering Championships 2022

Het sociale aspect van de wedstrijden is, naast het sportieve, ook van groot belang. Het is de gelegenheid om andere, dove, atleten te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en te communiceren via diverse gebarentalen.