Training Ugchelen en De Zwaanspreng

Helaas kan de geplande wedstrijd van OLV MINOR op 9 januari zoals eerder gemeld, geen doorgang vinden als gevolg van de lock-down maatregelen in de strijd tegen COVID-19. Om toch nog een vorm van activiteit te kunnen bieden heeft OLV MINOR een alternatief gevonden in de vorm van een trainingswedstrijd die gelopen kan worden in eigen tijd en op eigen gelegenheid vanaf 9 januari t/m 16 januari 2022.

Update: de training zal onbeperkt toegankelijk blijven.

Voor sommigen onder ons is ‘De Zwaanspreng’ een kaartje dat ons jaren mee terug neemt. Voor deze training is echter gekozen om niet dit kaartje te gebruiken maar een Open Orienteering Map die zowel het gebied van De Zwaanspreng als de bebouwde kom van Ugchelen omvat en zo meer mogelijkheden biedt om ook wat grotere afstanden te kunnen lopen.

UsynligO

Voor deze training wordt gebruik gemaakt van de app UsynligO (www.usynligo.no) waar je via de link: https://usynligo.no/allracesmap de training kunt vinden.

Instructie

De training is uitgezet vanaf de parkeerplaatsen van de sportvelden tegenover de Winkewijertlaan 55 in Apeldoorn. Hier vindt je de start van een event dat heet: OLV MINOR Training Ugchelen en De Zwaanspreng – Warming Up

Voor de lopers die UsynligO al kennen dus een warming-up en kennismaking met de kaart, voor nieuwe gebruikers de kans om voor de training echt aanvangt al even ervaring met UsynligO op te doen. Dit omloopje finisht na 5 posten bij de verkeerslichten langs de drukke ringweg, en daar kun je dan na rustig oversteken vervolgens 1 van de 3 routes kiezen van: OLV MINOR Training Ugchelen en De Zwaanspreng

De routes lopen zowel door bosgebied als door de bebouwde kom van Ugchelen en de langste twee routes komen door de soms wat drukkere kern van het dorp. Overal geldt een maximum van 30 km/u maar zoals bekend houdt niet iedereen zich daar altijd aan 😉 Let dus goed op. De kortste route mijdt alle drukte en kruist alleen rustige wegen. Na de finish voorzichtig de ring weer oversteken naar de P-plaats.

De kaart is redelijk goed en gebaseerd op OpenStreetMap. Dat betekent in de praktijk dat niet alles altijd helemaal goed op de kaart staat, er soms meer paden en vooral ook sprengen (!) zijn maar bij het verkennen is dat niet als storend ervaren. Basisregels zijn dat gelopen wordt op wegen en paden en waar nodig de normale verkeersregels gevolgd worden.

UsynligO maakt gebruik van het GPS systeem en dat wil, afhankelijk van de gebruikte smartphone nog wel eens wat afwijken. Dat kan betekenen dat je soms in de buurt van de post, ook al sta je goed, nog een paar stappen links of rechts moet doen of even moet wachten. Daar is helaas niet veel aan te veranderen.

Tot slot kun je kiezen of je de kaart alleen op je smartphone gebruikt, of dat je deze vooraf ook uitprint. Het zijn gewone PDF-bestanden die zich goed laten afdrukken.

Tot slot ben ik Gerrit van de Riet heel veel dank verschuldigd voor de technische ondersteuning om deze training nog te kunnen realiseren. Zonder hem was het niet gelukt!

Namens OLV MINOR, Derk de Vries